30 martie 2014

Artă

                                         Bijuterii pentru biologi adevărați :)












Autor: Ţurcanu Cristina

#Zoologie

Cea mai veninoasă viețuitoare din lume face parte din clasa Cubozoa. Meduza are 60 de tentatule, lungimea fiecărei ajungînd pînă la 4,5 m. Aceste tentacule conțin o cantitate de venin suficientă pentru a ucide 60 de oameni adulți în doar 3 minute.

Chironex  fleckeri

                                                                                                                                Autor: Ţurcanu Cristina

#Zoologie

Broasca Goliath (Conraua goliath) este, după cum sugerează și numele său comun, cea mai mare broască din ordinul Anura, existentă pe pămînt. Poate crește pînă la 33 de cm în lungime, de la bot la orificiul anal și poate cîntări mai mult de 3 kg. Animalul are un habitat relativ restrîns, viețuind mai cu seamă, în Camerun și Guineea Ecuatorială. Numărul exemplarelor din această specie se află, din păcate, în continuă scădere, din cauza distrugerii habitatului natural, prinderii lor în vederea colecționării, a consumului sau a comercializării ca animale exotice de companie.




Autor: Ţurcanu Cristina

#Zoologie

Ce fac puii de pinguini cînd părinții lor pleacă la vînătoare?  Sunt lăsați în  "grădinițe", unde rămîn cu pui de aceeași vîrstă, fiind supravegheați de cîțiva pinguini adulți. Puii obișnuiesc să se încălzească reciproc, acest lucru este un moment important în socializarea pinguinilor. Incredibil, dar în grupul de pui,părinții își găsesc "copilul". 



Autor: Ţurcanu Cristina

29 martie 2014

Ora Pămîntului

"Ora Planetei" va fi marcată, la 29 martie 2014, pe plan mondial. Din 2007, când a fost lansată, această acţiune globală are un îndemn cheie pentru toţi locuitorii planetei: de a stinge lumina şi a deconecta aparatele electrocasnice neesenţiale pe durata unei ore- de la 20.30 la 21.30.Ora Pămîntului este un eveniment internaţional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an.

Astfel, fiecare dintre noi, în mod voluntar, facem acel mic, dar important pas spre protejarea mediului, spre reducerea dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.



Autor: Ţurcanu Cristina

Efectul încălzirii globale

O minută de gingășie? Efectul  încălzirii globale…
Femela din specia Ursus maritimus a fost fotografiată transportînd în spate puiul său. Cauza acestei acțiuni este mărirea distanței pe care urșii albi trebuie să o parcurgă înotînd.

Autor: Ţurcanu Cristina

28 martie 2014

Orice animal, indiferent dacă este domestic sau sălbatic, indiferent dacă este animal inofensiv sau prădător, atunci cînd este pui este foarte drăguț. 

Pentru iubitorii de animale, dar și pentru cei care doar sunt curioși, ve-ți găsi mai jos o selecție de poze cu mai mulți pui de animale.

Iepure


Delfin

Pește balon 

Caracatiță

Raton

Broască țestoasă

Crocodili

Furnicar

Hamster

Hipopotam

Lemur

Leopard

Leu

Maimuță

Pinguin

Sconx

Tigru

Veveriță

Arici
Autor: Ţurcanu Cristina

Like a lady!


O bătrînică din Los-Angeles a reușit să învețe animalul său să stea elegant pe un recamier micuţ. Femeia purta în permanenţă cu ea piesa mobilieră pentru a-i dezvolta această capacitate şopîrlei.
 Un bărbat care a văzut această scenă a încercat să facă acelaşi lucru cu o şopîrlă obişnuită. S-a dovedit că aceste reptile sunt uşor de dresat şi peste cîteva luni şopîrla lui putea face exact acelaşi lucru.





Autor: Ţurcanu Cristina

Știați că?

Știați că:
  • ·         Laptele de hipopotam este roz
  • ·         Cel mai mare ochi din lume, 28 de centimetri in diametru (de mărimea unei mingi de baschet), aparține unui calmar urias (Colossal squid), care a fost capturat în Marea Ross, în apropiere de coastele Antarcticii
  • ·         Dalmațienii se nasc fără petele negre. Acestea apar mai tîrziu, după aproximativ 2 săptamîni
  • ·         Toți cîinii, cu excepția celor care fac parte din rasa chow- chow, au limba roz, în timp ce aceștia au limba albastră
  • ·         O vacă emite în atmosferaă 182.500 litri de metan pe an (una din cauzele degradării stratului de ozon)
  • ·         Un cimpanzeu poate să învețe să se recunoască pe sine într-o oglinda, însă o maimuță nu poate fi învățată acest lucru
  • ·         Cameleonul poate să-şi mişte ochii independent unul faţă de celălalt
  • ·         Limba unui cameleon este de 2 ori mai lungă decît corpul lui
  • ·         Crocodilul se numără  printre singurele animale care nu-și pot scoate limba din gură
  • ·         Camilele au trei rînduri de pleoape care le protejează ochii de nisipul din desert,însă aceste pleoape, care au rol de protecție, le împiedică în același timp să vadă clar obiectele aflate în fața lor
  • ·         Girafa adultă poate să-și curețe urechile cu limba sa lungă de jumătate de metru (~53 centimetri)
  • ·         Inima unei balene cîntărește 1.5 tone
  • ·         Creierul unui struț este mai mic decît ochiul său
  • ·         În timpul celui de-al doilea război mondial, prima bombă aruncată asupra orașului Berlin a ucis singurul elefant al grădinii zoologice a orașului
Autor: Ţurcanu Cristina

25 martie 2014

Chimistul moldovean premiat cu aur la Bruxelles.

 „Am construit molecule care să lupte cu cancerul. Sunt de sute de ori mai puternice, decât orice medicament existent pe piaţa din lumea întreagă”

Scurt CV

Aurelian Gulea este specialist în domeniul chimiei anorganice şi fizicii. Este profesor universitar, şef al catedrei de chimie anorganică şi fizică a USM. Gulea este laureat al Premiului şi al Medaliei de Aur OMPI (Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală, Geneva); Cavaler, Ofiţer şi Comandor al Ordinului Belgiei „Merite de l`Invention”; deţine Ordinul European de Merit (Comunitatea Europeană, ACEOM), fiind şi Ofiţer al Ordinului Belgo-Spaniol de Merit, Cavaler şi Comandor al Ordinului de Malta, deţinând Medalia de Aur „Henry Coandă”.
De asemenea, acesta este deţinǎtorul Medaliei de Aur a Comunităţii Europene pentru promovarea inventatorilor.
În total, Aurelian Gulea a fost distins cu peste 100 de medalii de aur, argint şi bronz ale Saloanelor mondiale şi internaţionale de inventică.


20 de ani a petrecut în laborator în speranţa că va identifica moleculele cu proprietăţi anticanceroase. Acum le-a descoperit. Au un efect de câteva sute de ori mai puternic decât orice medicament existent şi, deocamdată, este singurul om de ştiinţă din lume căruia i-a reuşit această performanţă. El este cel care decide dacă molecula va rămâne în ţară şi astfel să fie dezvoltate medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer din ţara noastră. El ar putea însă să-şi vândă invenţia şi să devină cel mai bogat chimist premiat cu aur din ţara noastră.
Chimistul cu potenţial este Aurelian Gulea. Mediul academic îl cunoaşte foarte bine. Este apreciat şi în afară pentru succesele sale remarcabile. L-am găsit în biroul său de la Universitatea de Stat din Moldova în speranţa că îmi va explica totul despre moleculele – minune pe care le-a descoperit acum câţiva ani şi care ar putea contribui la crearea unui medicament mult mai efectiv în tratamentul cancerului.


Mai concentrat, mai ieftin şi mai puţin toxic...

Aceste molecule au capacităţi mult mai concentrate de luptă cu cancerul, explică savantul. „Sunt de câteva zeci şi chiar sute de ori mai puternice decât ceea ce există acum pe piaţa din toată lumea. Datorită capacităţii mari de proliferare cantitatea de substanţă folosită va fi mult mai mică, respectiv şi preparatul va costa mai puţin”, mai spune Gulea. În plus, ne asigură el, substanţa nu este atât de toxică precum sunt preparatele anticancer cisplatinice pe care le utilizează industria farmaceutică acum.

Totuşi, ca molecula să ajungă în farmacii sub formă de medicament, mai este nevoie de timp, de multe cercetări şi de mulţi bani. Acum, acestea sunt în etapa testelor preclinice, care se fac pe şobolani, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Cea mai complicată etapă este partea testării viitorului medicament pe oameni. Asta este şi partea cea mai costisitoare.

„Sunt cheltuieli foarte mari. Este nevoie de o echipă. Am câştigat un proiect în programele de stat acordate de Academia de Ştiinţe în valoare de 400 de mii de lei. Banii sunt pentru doi ani. Până acum au mai fost cheltuite resurse şi din programe de stat şi din proiecte internaţionale de cercetări cu Canada, Franţa, România. Dacă aş avea un partener care să investească în acest scop, lucrurile s-ar mişca mult mai repede”, spune inventatorul care, de altfel, este destul de optimist. În trei, maxim cinci ani medicamentul care va conţine substanţa lui ar putea apărea pe piaţă.

În cazul în care testele clinice vor trece cu brio, Aurealian Gulea are mai multe opţiuni – să breveteze invenţia sau să o vândă unui gigant farmaceutic.

„Deocamdată nu m-am gândit la acest lucru, dar aş vrea ca medicameantul să rămână în ţară. Aş putea breveta substanţa şi oferi dreptul de utilizare sau să o vând unei companiei farmaceutice. N-am avut convorbiri până acum cu niciun potenţial cumpărător, le socot timpurii”, precizează el.

Moleculele nu au nume deocamdată şi designul lor este ţinut în secret. Acestea sunt cifrate. Pentru invenţia sa, Aurealian Golea a fost premiat cu aur la salonul de inventică de la Bruxelles, în luna noiembrie.


P.S. Noi ne mîndrim cu profesorii de la USM!
Autor: Dibolscaia Natalia

14 martie 2014

Geniul omenesc nu va putea nicicînd născoci invenții mai desavîrșite ca acelea create de natură, în care nu lipsește nimic si nimic nu-i de prisos!

Adevăratele peisaje admirate de noi la Valea Morilor!  (07.03.14)
Multă atenție a mai avut de la noi făptura aceasta drăguță! Am fost aidoma paparaților :D))

"Femeia este ca un izvor. Ai să spui: ei, ce e un izvor? Nimic, îl vezi numai când ţi-e sete, şi pe urmă, după ce bei, treci pe lângă el. (Marin Preda)
P.S Cuvinte de aur! :)

Natura nu a fost facută pentru a fi schimbată!


Copacii sunt efortul nesfîrșit al Pămîntului de a vorbi cu cerul!


Toporașul-creația inestimabilă a naturei-mame!


Natura reîncepe mereu aceleași lucruri, ani, zile, ceasuri; asa se creează un fel de infinit si de eternitate!

Ne putem sustrage, pentru o vreme , regulilor societății; nimic însă nu scapă legilor naturii!
În sînul naturii alături de persoane pozitive te simți împlinită și bine dispusă!♥

Studiati natura si urmați calea pe care v-o arată ea!

Natura pictează pentru noi, zi după zi, imagini de o infinita frumusete!









                                                                         Autor: Coganovchi Maria