30 aprilie 2014

Secretul fericirii !


Nu știu dacă există un secret al fericirii...Dar cred că fiecare are tot ce-i trebuie pentru a fi fericit și pentru a trăi frumos.
Dacă nu ne-am mai compara mereu cu alții, dacă nu ne-am mai dori mereu să fim ca ei sau în locul lor, dacă am trăi mai mult concepți pe "a fi" decît pe "a avea", cred că am fi mult mai fericiți...
Cred că ar trebui să învățăm să trăim în armonie și să ne reevaluăm valorile și prioritățile... Am impresia că trăim mai mult pentru alții, decît pentru noi. Avem orgolii și ambiții pentru care ne irosim timpul, sănătatea și pacea inimii.
Invidia, superficialitatea, răutatea, teama de eșec, dorința nebună de a dovedi că avem și că putem, ne distrag mult atenția de la lucrurile importante și ne irosesc energia pe care am putea-o folosi înspre binele nostru.

Am mai spus-o, trebuie să învățam să facem totul cu iubire. Dacă începînd de dimineață ne trezim fără chef de viață și ne văicărim că trebuie să mergem la muncă, dacă nu știm să muncim cu plăcere și sarcinile pe care le avem sunt un supliciu, începem din start gresit. Știu, nu reușim întotdeauna să facem ceea ce ne place, doar dacă facem cu placere ceea ce ni s-a dat, cu siguranță lucrurile ies mai bine și nu ne-am mai simți atît de epuizați fizic și psihic.
Dacă mereu vedem în alții doar lucruri care nu ne plac, dacă în loc să îi vedem pe ceilalți cu drag și să le apreciem calitățile frumoase (credeti-mă, orice om are calități frumoase și de la orice om avem ceva de învățat), dacă în loc să ne bucurăm pentru reușitele altora, noi îi invidiem și ne considerăm nedreptățiți față de ei, doar fiindcă au mai mult și au avut alte șanse în viață,greșim...
Dacă în loc să privim înainte și să fim concentrați pe viitor, ne transformăm în victime ale deziluziilor și stăm ancorați în trecutul care ne-a încărcat de dureri, greșim.
Dacă nu ne-am mai tortura  cu întrebări inutile și cu gînduri negative, dacă nu ne-am mai împovăra sufletele cu regrete și ură, dacă ochii noști ar vedea dincolo de aparențele superficiale, dacă inimile noastre ar bate în ritmul iubirii, sunt sigură că am fi mult mai fericiți.

Poate că secretul fericirii este bunătatea față de noi înșine și de cei din jurul nostru... și iubire în tot ceea ce facem, ce suntem, ce gîndim...
Iubire? Avem cît pentru zece vieți... trebuie doar să ne folosim de ea.


Autor: Dănilă Dorina

15 aprilie 2014

Pomodoro



Pomodoro porneste de la impatrirea timpului in citeva intervale, in care te focusezi pe o singura sarcina. In loc sa lucrezi la referat,sa mai dai citeva telefoane si poate sa vezi ce a mai postat lumea pe Facebook, te concentrezi sa faci un singur lucru intr-un interval de timp definit. Durata unui promodoro este de 25 de minute in care realizezi un singur lucru.Nu faci NIMIC altceva in PARALEL.Si nu lasi NIMIC sa te distraga.

1. CUM FUNCTIONEAZA?

In primul rind, stabileste-ti prioritatile. Incepe cu sarcina cea mai importanta. Foloseste un timer. Porneste timer-ul si seteaza-l la 25 de minute. Nu folosi un ceas obisnuit! In inervalul unui pomodoro nu trebuie sa te uiti incontinuu cit timp mai ai, ci sa te concentrezi doar la finisarea sarcinii. Poti folosi un ceas de bucatarie obisnuit, un software sau un timer digital.


2. CONCENTREAZA-TE PE CEEA CE AI DA FACUT.

Odata pornit un pomodoro,stai concentrat pe ceea ce ai de facut. Nu fa nimic in paralel.Te vei confrunta cu doua tipuri de intreruperi:- intreruperi interioare: iti amintesti ca miine trebuie sa achiti factura la internet si parca vrei chiar acum sa o cauti! Revin-o la ce faceai! Noteaza pe hirtie ce iti apare in minte si fa mai tirziu.- intreruperi exterioare: suna telefonul, prietenii iti scriu pe Facebook si pe skype etc. Nu raspunde, dar suna inapoi mai tirziu. Inchide Facebook-ul si skype-ul! 95% din evenimentele urgente care apar nu sunt chiar urgente si pot astepta!Important este ca sa dezvolti obiceiul de a te focusa doar pe ceea ce ai de facut si de a elimina distragerile. Succesul tehnicii sta tocmai in alternanta efort intens - relaxare.

3. FA O PAUZA, IAR APOI REIA.

Cind s-a terminat un pomodoro, fa o PAUZA de 5 minute. Obligatoriu! Fa-ti o cafea, ia o gustare etc. Dar opreste-te din ceea ce faceai. Dupa pauza, incepe cu urmatorul pomodoro si urmatoarea sarcina ori continu-o pe precedenta.



4. INCHEIE UN CICLU NOU.

Dupa patru pomodoro (pauze incluse), ia o pauza de 20-30 de minute. Vei constatanca pe masura ce practici devii tot mai concentrat pe ceea ce faci  si ai rezultate bune. Vei reusi multe in perioade mici.

Autor: Dănilă Dorina

8 aprilie 2014

In vizita la Zoo ♥




In lumea copilariei. Cristina si Dorina.
                                                                 Daniela si Dorina
Tigrul (Panthera tigris).Tigrul reprezintă un simbol al puterii și monarhiei în cultura asiatică.
Leul (Panthera Leo).Leii au simbolul regalitatii, al curajului, al puterii, al focului si al soarelui.
                                                                                       
Ras european ( Felis Lynx Lynx ).
Rasii sunt rezistenti, se catara foarte bine pe copaci si traverseaza in inot riurile. Sunt foarte setosi de singe si dauneaza animalelor salbatice, cit si celor domestice.


                                                                                                        
Psittaciformes este un ordin de păsări cunoscuți sub numele de papagali.

Barza (Ciconia ciconia ) este o pasăre acvatică cu gâtul lung, care trăiește în regiunile calde ale lumii, pe langa mlaștini sau pe marginea bălților. Se hrănește cu broaște.

Maimuța a jucat în mitologia unor popoare un rol important, de exemplu în IndiaEgiptul anticPolinezia este zeificată. În religia budistăsimbolul celor trei maimuțe care nu aud nu văd și nu spun nimic, este cunoscut și în Europa. În mitologia romană saumitologia greacă maimuța este însoțitorul zeului focului Hephaistos/Vulcanus.


Ursul tibetan este un mamifer mediu, având o lungime de 2 m și înalțime de 1 m-1,2 m și o grutate de 90-200 kg, în dependență de sex și subspecie. Blana sa are o culoare neagră, foarte rar, brună. Ei au niște urechi foarte mari în comparație cu capul și pe piept au segment de blană albă în forma literei U.
Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul și puful. Deși culoarea de bază este cea brun-cafenie, variațiile sunt dosebit de mari, de la urși roșcați la cei aproape negri. Unele exemplare prezintă pete albe la baza gâtului, formând uneori un adevărat guler, asemănător cu cel al ursului gulerat de Himalaya.
  
Locul lor de origine este tot continentul african, în nordul continentului fiind deja în perioada antică exterminată. Cea mai răspândită variantă este zebra de stepă, care trăiește în savanele din Sudan și Etiopia de Sud, Africa de Est până în Africa Sudică de Vest.
Lupul, deși nu este nici pe departe cel mai mare sau mai puternic dintre carnivorele europene, s-a impus încă din cele mai vechi timpuri. El a fost primit ca simbol de daci, de licaoni și de alte popoare antice, chiar și romanii avându-l ca semn al începuturilor lor.





                 Lebăda neagră (Cygnus atratus).
Masculul si femela lebada sunt asemanatori, iar de cele mai multe ori isi pastreaza perechea pe intreaga viata. Atunci cand migreaza, lebedele zboara in carduri in forma literei V.


Muflonul are simțuri foarte bune, precum și o agerime și sprinteneală surprinzătoare pentru cei ce se lasă înșelați de înfățișarea sa aparent greoaie.Păscutul și adăpatul se desfășoară seara și noaptea.

Cangurul este un mamifer marsupial, având înălțimea de la 0,9 m până la 3 m și masa de la 3 kg până la 150 kg, în funcție de specie și de sex. Cangurii sunt animale plantigrade. Mai sunt denumiți macropozi, ceea ce înseamnă „picior mare”, din cauza dimensiunilor picioarelor.
Fazanul este originar din Asia. Denumirea științifică (Phasanius colchicus) are o legătură directă cu zona de proveniență și de răspîndire a fazanului.
Ponei (în francezăponey) este o rasă de cai caracterizată printr-o greutate mică a corpului și o talie redusă, originară din regiunile cu climat rece și cu vegetație săracă ale Angliei și ale Peninsulei Scandinave.


                                                                                          Autor: Cebanu Natalia N

6 aprilie 2014

Stiati ca…?


  • exista aproximativ 350 de specii de papagali? Ele apartin ordinului Psittaciformes si sunt grupate, de obicei, in doua familii: Psittacidae si Cacatuidae.
  • speciile de papagali formeaza cel mai mare numar de pasari amenintate cu disparitia de pe glob?
  • un papagal pe nume Puck detine, pana acum, recordul in ceea ce priveste vocabularul insusit: 1,728 de cuvinte?
  • un alt papagal celebru, N`kisi este recunoscut pentru afinitatea sa deosebita fata de limba engleza si pentru vocabularul impresionant detinut (aproximativ 950 de cuvinte)?
  • membrii speciei Hill Mynahs sunt recunoscuti ca fiind cei mai buni imitatori ai vocii umane? Ei pot vorbi in tonuri inalte sau joase si pot imita vocea oricarui om.
  • desi cele mai multe specii de papagali traiesc in Africa de Sud si Australia, cele mai vechi fosile ale acestor pasari au fost descoperite in Europa? Ele dateaza de acum 50 de milioane de ani!
  • in trecut, pentru a le spori rezistenta, comerciantii de papagali le permiteau sa bea numai cafea in timpul transportului? Totusi, studii posterioare au demonstrat ca, pentru toate pasarile, cafeina continuta de cafea este daunatoare.
  • anumiti papagali pot trai chiar si pana la o suta de ani (macaw, de exemplu) in timp ce altii au o durata de viata foarte scurta?
  • Charlie, o femela papagal macaw care a apartinut lui Churchil, a fost invatata de acesta sa ii injure pe nazisti si pe Hitler (“Fuck Hitler” si “Fuck de Nazis” erau expresiile ei preferate), spre deliciul membrilor guvernului? Povestea ei a fost narata de actualul proprietar, Peter Oram, si a aparut in “The Daily Mirror”, facand-o celebra. Totusi, exista mari dubii in privinta acestei povesti.
  • stema Republicii Dominicane prezinta ca figura centrala un papagal apartinand speciei Amazona imperialis?
  • papagalii sunt unele dintre cele mai inteligente specii de pasari de pe glob?
                                                                                                                Autor:Banaru Veronica
                                                                                                                                                    

2 aprilie 2014

LUCRUL INDIVIDUAL LA L.FRANCEZA

Astazi, studentii grupei B-11 la seminarul de limba franceza, au finisat de prezentat lucrul individual. La sfirsitul prezentarilor s-au ales cele mai bune 3 prezentari, iar studentii respectivi au cistigat cite un caiet si un pix din partea Agentiei Universitare a Francofoniei!






Autor: Banaru Veronica



1 aprilie 2014

10 lucruri interesante despre creierul uman

Creierul uman este cel mai complex organ din coprul uman şi, poate, din întreg Universul. Iată 10 curiozităţi despre această "maşinărie".

10 lucruri interesante despre creierul uman
1. Creierul uman nu are terminaţii nervoase 
Este singurul organ lipsit de nervi, deşi creierul este centrul de comandă al sistemului nervos central. Creierul nu simte durerea.
2. Consumă energia 


Creierul uman consumă cea mai mare parte a energiei produse de organismul uman. Mai precis, un procent de 20% din energie deşi el reprezintă 2% din greutatea noastră. Energia îi este vitală pentru a rămâne sănătos. Creierul consumă oxigen mai mult decât oricare alt organ.
creier
3. Neuronii
Numărul neuronilor prezenţi în creierul uman sunt aproximativ 100 de miliarde, ceea ce înseamnă cam de 15 ori populaţia globală. Numărul ridical al neuronilor creşte şi abilitatea de procesare a creierului.
4. Creierul, cel mai gras organ
Nici nu te-ai fi gândit la asta, dar creierul este considerat cel mai gras organ - este alcătuit din 60% grăsime. 75 % din masa totală a creierului este apă.
creier
5. Neocortexul
Este acea porţiune a creierului uman responsabilă de limbaj şi conştiinţă. Ocupă 76% din creierul uman. Neocortexul uman este cu mult mai dezvoltat decât la animale. Creierul poate stoca de până la cinci ori mai multă informaţie decât Eciclopedia Britanica. Creierul creşte până în jurul vârstei de 15 ani.
6. Cât la sută folosim din capacitatea creierului
Până acum s-a tot spus că oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului, dar nu este foarte corect spus dat 
fiind faptul că fiecare parte a creierului serveşte unei anumite funcţii specifice. Creierul unui bărbat cântăreşte 1.350 g, iar al unei femei 1.200 g.
creier
7. Creierul şi sarcina
În timpul sarcinii, neuronii au prezentat o rată de divizare cu mult mai mare faţă de perioada dinaintea sarcinii - 250.000 neuroni pe minut.
8. Creierul şi sângele
În fiecare minut, în jur de 15%-20% (750 ml) din sângele uman este trimis către creier.
9. Creierul şi electricitatea
Energia consumată de creierul nostru este de aproximativ 25W, suficient cât să alimenteze un bec. Nu degeaba există imaginea celebră cu becul deasupra capului, atunci când îţi vine o idee.
10. Creierul nu este perfect
Aşa se credea sau aşa se dorea. Creierul uman a reuşit de-a lungul timpului să păcălească oamenii în perceperea lucrurilor din jur în neconcordanţă cu realitatea.
Autor: Banaru Veronica

#Zoologie (10 dintre cele mai rare animale din lume)

Astazi, o multime de astfel de specii sunt in pericol de disparitie, oamenii de stiinta incercand sa le protejeze in mediul lor natural sau in rezervatiile special amenajate.

Iata care sunt, conform Buzzfeed.com, cateva dintre cele mai rare, dar si cele mai interesante animale de pe planeta.
Wombatul cu nas paros nordic (Lasiorhinus krefftii)




Unul dintre cele mai rare si in pericol de disparitie animale din lume, aceasta specie de urs marsupial era inalnita in trecut in Australia, in zone din New South Wales, Victoria si Queensland.

Astazi, insa, doar 115 de exemplare au mai ramas in salbaticie, in cadrul Parcului National Epping Forest din Queensland, Australia. Cu o inaltime de 35 cm, o greutate de 40kg si o lungime de 1 metru, acestea are vederea foarte slaba, asa ca nasul este foarte important pentru supravietuire.



Lenesul-pigmeu cu trei degete (Bradypus pygmaeus)




Lenesul-pigmeu cu trei degete traieste la 17km de coasta Panama, in insula Escudo de Veraguas. Un studiu realizat in 2011 a relevat faptul ca mai exista doar 79 de exemplare ramase in salbaticie. Mai multe campanii de protejare a speciilor pe cale de disparitie au inclus pe lista si lenesul-pigmeu cu trei degete.

Sobolanul de copac cu creasta rosie (Santamartamys rufodorsalis)




Pana in 2011, oamenii de stiinta credeau ca aceasta specie este demult disparuta. In 1898 fusese vazut ultimul exemplar, prilej cu care s-au si aflat cele mai multe informatii despre animal. Totusi, in 2011, voluntarii din El Dorado Nature Reserve au descoperit un sobolan de copac cu creasta rosie.
In prezent, animalul asemanator porcusorului de Guineea traieste in Columbia, intr-o regiune amenintata insa de defrisari.

Rechinul inger (Squantina Squantina)




Rechinul care se gaseste astazi doar in Insulele Canare si sudul Marii Mediterane se distinge prin corpul plat, inotatoarele pectorale foarte mari si unele protuberante asemanatoare unor mustati. Este un peste nocturn, ascunzandu-se in nisip si atacandu-si prada, hranindu-se de obicei cu pesti cu corpul plat, crustacee sau moluste.
Boni Giant Sengi




Despre acest animal care se hraneste cu insecte se stie ca traieste in padurea Boni-Dodori din Kenya, un habitat periculos, defrisarea fiind una dintre probemele majore. Asemanator rozatoarelor sau oposumului, este insa mult mai mare, iar media de supravietuire in salbaticie este de 2,5-4 ani.
Rinocerul javanez




In trecut, rinocerul javanez traia in intreaga Asie de sud-est, insa astazi ultimele 40-60 de exemplare ramase se afla in Parcul National Kulon din Java. Cornul de rinocer javanez este folosit in medicina traditionala, pretul lui pe piata neagra ajungand la 30.000 de dolari.
Broasca testoasa Geochelone yniphora




Astazi, au mai ramas doar 440-770 de exemplare de Geochelone Yniphora, o broasca testoasa ce se gaseste in regiunea Baly Bay din Madagascar. Broasca este deseori capturata pentru comertul ilegal cu animale.

Poecilotheria metallica


Poecilotheria metallica


Aceasta specie de tarantula se gaseste in sud-estul Indiei si in Sri Lanka. Diminuarea populatiei de Poecilotheria metallica este cauzata de degradarea habitatului natural, prin defrisari, incendii, plantele si pestii invazivi, extinderea agriculturii etc. tarantula cantareste aproximativ 500 de grame si este bine adaptata vietii intr-un mediu acvatic.

Autor: Banaru Veronica